perjantai 27. elokuuta 2010

Hormonit hyrrää

Eilis ilta oli yhtä hampaiden kiristelyä. Isän kk-mäykky Ella tuli eilen meille, koska minun piti viedä se tänään astutettavaksi Saloon. En tiedä voiko 5 kk ikäinen uros olla vielä sukukypsä mutta ainakin Pyry selvästi tietää mikä Ellalla on: kiima. Pyry oli koko eilis illan kuin kissa pistoksissa eikä jättänyt Ellaa hetkeksikään rauhaan. Pyry oikein tärisi kun meni nuolemaan lattiaa siitä kohdin missä Ella oli maannut. Varmuuden vuoksi en uskaltanut jättää niitä samaan tilaan yöksi, vaan otin Ellan makkariin nukkumaan ja Pyry sai olla omassa huoneessaan.


En voinut tänä aamuna ottaa Pyryä edes makkariin nukkumaan sen jälkeen kun Toni oli lähtenyt, kuten normaalisti teemme, koska en pystynyt nukkumaan siinä vinkunassa ja häsläämisessä. Kumma kyllä Pyry oli omassa huoneesaan ihan nätistä, mitä aina silloin tällöin päästi erittäin surumielisen ja valittavan ulvonnan, en ollut ikinä ennen kuullut Pyryn ulvovan. Meinasin kuolla nauruun, sen verran säälittävän kuuloinen oli :D


Noh, kävin siis Salossa aamupäivällä ja nyt Ella on astutettu. Peukut pystyyn että tulee tiineeksi. Viimeeksi astutus jäi hieman liian myöhäiseksi, ja Ella jäi tyhjäksi. Nyt toivotaan että tämä oli oikea juoksu, eikä vain välijuoksu, koska normaalisti Ellalla ei kyllä ole tullut kuin kerran vuodessa juoksu, ja edellinen oli tammikuussa. Ella jää vielä sunnuntaihin asti meille jolloin mennään luultavasti vielä uudelleen käymään astuttamassa, ihan vain varmuuden vuoksi.

keskiviikko 25. elokuuta 2010

Kaikenlaisia kuulumisia

Aikaa vierähtää kovin nopeasti, enkä ole ehtinyt käydä päivittelemässä blogia. Noh, mitäs kaikkea onkaan tapahtunut? Ensinnäkin, suuret onnittelut rakkaalle Pyrylle, joka täytti sunnuntaina 5 kuukautta! Pyry on jo siis iso poika! Ihan kirjaimellisesti, korkeutta löytyy jo reilu 45 cm ja painoa reilu 10 kg. Pyry on hyvin siro ja jalkava olemukseltaan.
 Pääsimme Koirakoulu Kitin järjestämälle pentutoko-kurssille, joka alkaa syyskuussa. Ollaan jo ihan täpinöissämme, ollaan kovasti harjoiteltu etukäteen kotona ;D Perusasento ja seuraaminen on jo hienosti hanskassa, samoin makuulle paikalleen jääminen alkaa olemaan piece of cake. Vielä en ole kokeillut jääkö odottamaan jos menisin nurkan taakse piiloon... Nyt olemme alkaneet harjoittelemaan myös liikkeestä maahan menoa, nyt olemme jo siinä vaiheessa että Pyry menee käskystä maahan ja jää siihen hitaasti kävellessä ilman että itse pysähdyn. Olemme myös harjoitelleet että Pyry seisoo muutaman metrin päässe edessäni ja käsken maahan tai istumaan. Maahanmeno alkaa olemaan hallussa, mutta istumisessa on vielä tekemistä.

Korkkasimme myös Pyryn näyttelyuran Turo Match Showssa Munkkiniemessä. Pyry sai sinisen nauhan, kiitos "loistavan" käytöksensä -.-' Pyry kulki ihan ok, hieman oli liikaa energiaa ja Pyry tuppasi hieman pomppimaan innoissaan. Pyry antoi myös tuomarin tutkia hampaat hienosti, mutta kun tuomari nousi ylös kyykystä ja kumartui Pyryn päälle niin johan Pyryn hermot petti ja alkoi haukkumaan/rähjäämään tuomarille. Suostui kuitenkin ottamaan nakinpalasia tuomarin kädestä. Harmittaa etten itse ollut valmiina antamaan Pyrylle nakkeja ja kiinnittämään huomion muualle kun tuomari lopetti hampaiden tutkimisen. Toivottavasti ei jäänyt kovin pahaa kokemusta Pyrylle tuosta.. Täytynee käydä vielä parissa match showssa ennen marraskuun Best in Puppy Showta, johon olen ajatellut Pyryn ilmoittaa.
Pyry pääsi kokeilemaan taas myös kaverikoirana olemista, kun otin sen mukaan töihin yhtäne päivänä. Aluksi piti kaikille vähän haukahdella mutta rauhoittui melko pian. Ilmoitti kyllä kovaäänisesti jos joku tuli ovesta osastolle.
Pyry 5 kk ja 4 pv, komea nuorimies!
Ps. Tätä kirjoittaessani Toni sai lattialta talteen yhden Pyryn poskihampaan :D Tippui Pyryn suusta kun Pyry söi luuta. Kulmurit on edelleen tiukasti paikoillaan. Mutta korvat on hienosti pystyssä!

perjantai 13. elokuuta 2010

Mudi-treffailua ja tokon alkeita



 
Kuva: Laura Vornanen

11.8. pidettiin mudi-treffit Ruskeasannan hiekkakuopilla. Ja kivaa oli! Kiitos kaikille osallistuneille. Mukana mudeja oli huikeat 9 kappaletta: Paavo, Pyry, Luja, Fisu, Riesa, Ruuti, Muska, Rimma ja Ronda. Lisäksi mukaan mahtui vielä melkeinmudi Miska sekä heeler Maisa ja pk collie Hero. Koirat pääsivät uimaan ja vetivät kunnon rallia rannalla. Onneksi on syrjäinen paikka, sen verran lähti ääntä noista mutiaisista...
Eilen opeteltiin Pyryn kanssa ensimmäistä kertaa tokon alkeita. Istumisen ja maahan menon Pyry jo hallitseekin. Nyt siis harjoiteltiin perusasentoa ja seuraamista.
Pari kertaa olen yrittänyt Pyryä istuttaa viereen, mutta se jotenkin on aina tuntunut kammoksuvan sitä. Aloitettiinkin siis ensin seuraamisella ja hyvällä kontaktilla. Kontakti Pyryllä on aina ollut hyvin vahva, joten sen kanssa ei ollut mitään ongelmia. Nakkien ja naksuttimen kanssa alettiin siis kävelemään pihapolkua edes takaisin. Pyry tajusi todella nopeasti jutun idean: kävelle/ravaa sivulla mahdollisimman lähellä ja silmiin katsoen. Naksuttelin aina kun Pyry oli muutaman askeleen kävellyt mahd lähellä ja silmiin katsoen. Ja opetin mukaan sanan 'seuraa'.
Siitä aloin sitten pysähtymään ja sanoin istu. Ja Pyryhän istui, naks ja monta nakin palaa. Muutaman toiston jälkeen Pyry tajusi idean. Vaihdoin sanan kuitenkin sanaan 'sivu', onneksi Pyry ei ollut siitä moksiskaan :D Tätä sitten toisteltiin että ensin 'seuraa', kävelyä muutama metri, pysähdys, 'sivu' -> Pyry istui. Naks ja monta nakkia ja hetken aikaa leikkimistä. Muutaman toiston jälkeen Pyry alkoi oma-aloitteisesti istumaan aina kun pysähdyttiin. On se vaan niin loistava koira :)
Tehtiin tätä yhteensä ehkä n. 20 min ennen kuin lähdin töihin aamupäivällä. Kun tulin illalla töistä kotiin niin päätin kokeilla vieläkö Pyry muistaa aamuiset opit. No hyvinhän se muisti! Seuraaminen sujuu loistavasti, Pyry liikkuu hyvin lähelle minua ylös katsoen. 'Sivu' on myös hyvin hallinnassa, Pyry istuutuu automaattisesti heti kun pysähdytään. Perusasentoa täytyy vielä hioa sen verran että Pyry on varmasti suorassa linjassa ja voisi olla hiukan lähempänä vielä. Täytynee jatkaa harjoittelua seinän vierellä.
Iltaisen kymmenen minuutin treenihetken päätteeksi päätin ottaa huvikseen vielä että ensin seuraaminen, pysähdys (Pyry menee perusasentoon), 'paikka', kävelin parin metrin päähän ja sanoin 'tänne' niin Pyry juoksi luokse ja meni sivulle istumaan. Monta monta nakin palaa ja rundia ympäri pihaa, oli se niin hieno :) Pyry on kyllä ihan käsittämättömän fiksu otus.
Nyt maltan tuskin odottaa että pääsisin jollekin pentutoko kurssille, tai saatikka että pääsisin HSKH:n tokon alkeiskurssille lokakuussa. Peukut pystyyn että päästään siihen ryhmään!
Nyt täytyy vain jatkaa harjoittelua kotipihalla :)


Kuva: Laura Vornanen

perjantai 6. elokuuta 2010

Rokotukset kunnossa

No nyt on viimein kaikki Pyryn rokotukset kunnossa :) Tänään käytiin hakemassa vielä rabbies.
Pyry oli taas todella nätisti eikä edes huomannut koko pistosta, oli nappulat paljon kiinnostavampia ja pisteli niitä poskeensa minkä kerkesi.
Ell samalla vähän tutki Pyryä ja kaikki oli kunnossa, kummatkin pallitkin on hienosti laskeutuneet. Hampaat on alkanut vaihtumaan hyvin, kulmurit ja muutamia poskihampaita vielä vaihtumatta. Pyry näyttää aivan oravan poikaselta kun keskimmäiset kaksi ylä etuhammasta on jo vaihtuneet ja on uudet isot hampaat tilalla :) Pitää seuraille kulmureita että varmasti lähtevät maitohampaat alta pois ennen kuin alkaa uudet pukkaamaan tilalle. Painoa en ikävä kyllä päässyt mittaamaan kun oli ell:n vaaka tiltannut. Korkeutta Pyryllä alkaa olemaan aika lailla Paavon verran, eli n. 44 cm.
Pyry ja Paavo ovat tulleet hienosti toimeen viime päivät, Pyry on edelleen todella mustis, mutta ei ole niin kamalasti kyrmyyttänyt Paavoa. Eilen käytiin Sälinkäällä Saimin ja Sannan kanssa padolla taas, koirat olivat taas haltioissaan kun pääsivät uimaan. Pientä dramatiikkaakin oli, kun Paavo oli hakemassa keppiä vedestä, jostain kymmenisen metrin päästä rannasta. Paavo piti kepistä kiinni läheltä toista päätä, ja Pyry sitten päätti uida vastaan ja ottaa kepin toisesta päästä kiinni. Paavo jatkoi vain uimista ja Pyry kierähti selälleen uppeluksiin. Hetken jo olin valmiina hyppäämään jokeen mutta sitten Pyry tulikin jo pinnalle. Ei ilmeisesti tajunnut heti päästää kepistä irti. Onneksi Pyry ei tuntunut säikähtävän sen kummemmin eikä mennyt paniikkiin, vaan ui nätisti rannalle ja oli vähän pöllämystyneen näköinen. Vähän aikaa mietiskeli ennen kuin meni takaisin uimaan. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

keskiviikko 4. elokuuta 2010

1. tappelu

Dodiin! Nyt tuli ensimmäinen Paavon ja Pyryn tappelu todistettua :)
Ollaan vanhempien luona käymässä Mäntsälässä Sälinkäällä. Heittelin pihalla vanhaa frisbeeta Pyryn ja lähinnä Paavon noudettavaksi.
Pyry on ihan äärimmäisen mustasukkainen kaikesta Paavon saamasta huomiosta, joten aloitti taas Paavon härppisen kun Paavo haki frisbeeta. Pyryä kiinnosti enemmän Paavon kiusaaminen kuin koko frisbee, vaikka yleensä se rakastaa frisbeen noutamista.
Totta kai Paavollakin meni sitten lopulta hermot ja kävi kunnolla Pyryyn niskasta kiinni ja oli yhtä musta-valkoista mylläkkää hetken aikaa. Ja Pyry huusi kuin sikaa pistettäessä. Tuli vipinää tämän tytön kinttuihin ja taisi tulla huutamisen maailman ennätys!
Ei onneksi näyttänyt tulevan reikiä Pyryyn, mutta Pyry ainakin taisi ottaa opikseen (hetkeksi) eikä enää kiusannut Paavoa :D Paavo sai rauhassa hakea frisbeeta ja Pyry juoksi vain seurana mukana.
Edistystä kuitenkin sen verran että Pyry ei haukahtanut kuin ihan pari kertaa koko frisbeen heittelyn ajan! Hienoa!
Pyryn mustasukkaisuus on aika huvittavaa katsottavaa. Aivan sama kuka Paavolle puhuu tai paijaa niin Pyryn on heti mentävä väliin kiehnäämään ja Paavoa puremaan. Pyry on suorastaa röyhkeä käytökseltään. Noh, toivottavasti otti tästä nyt opikseen että vältytään sen suuremmilta tappeluilta...

maanantai 2. elokuuta 2010

Saimi ja Sanna kyläilemässä

Sanna tuli eilen Saimin kanssa kyläilemään meille tänne Espooseen. Saimi on reilun vuoden ikäinen lapinporokoira-risteytys, melko energinen tapaus.


Paavo oli niiiiiiiiiiin myyty Saimin nähdessään! Saimikin unohti kokonaan Pyryn olemassa olon, vaikka yleensä nuo kaksi rakastavat keskenään riekkumista. Nyt Saimi ei nähnyt ketään muuta kuin Paavon. Noh, Paavon ja Saimin leikkiminen nyt oli sitten sitä että Saimi yrittää väistellä kun Paavo yrittää nousta selkään... Ja Pyry räksyttää ja komentaa vieressä "Huomioikaa nyt muakin vähän hei!!".


Koirat oli melkosen kuumissaan tunnin leikkimisestä, joten päätettiin lähteä vielä uittamaan niitä niin viilentyy mukavasti. Ajeltiin siis Kivenlahteen hyvälle koiranuittopaikalle. Ai että kun tykkäsivät! Paavo juoksi suoraan veteen kun hihna irroitettiin, ja Saimi ja Pyry menivät perässä. Paavohan ui niin paljon kun keppiä vain jaksoi heittää veteen. Pyrykin meni muutamia kertoja perässä niin että joutui ihan uimaan. Muuten se lähinnä kahlaili kuten Saimikin.
Pyry haukkuu nykyisin ihan älyttömästi. Rannallakin se räksytti Paavolle taukoamatta ja muutenkin härppi Paavoa jatkuvalla syötöllä. Lopulta jopa Rautahermo Paavollakin meni hermot totaalisesti ja hetken luulin että nyt tuli kunnon tappelu. Onneksi lopettivat heti kun huusin. Mutta eihän Pyry luovuttanut kuin muutamaksi minuutiksi kun jo räksyttäminen alkoi taas.
Lopulta alettiin tekemään niin, että aina kun Pyry aloitti Paavon ärsyttämisen ja haukkumisen, niin kutsuttiin se luokse ja sen piti minuutin istua nätisti vieressä, sitten sai taas mennä leikkimään. Kymmenkunta kertaa kun tämä toisti niin Pyry alkoi hiffaamaan että leikki loppuu aina kun räksytys alkaa, joten se rupesi keskittymään enemmän kivien ja keppien hakemiseen Saimin kanssa, kuin Paavolle räksyttämiseen. Toivottavasti saisi tuolla keinolla räksyttämisen vähenemään...
Illalla kotona, kun Sanna ja Saiminkin olivat jo lähteneet, Toni lennätti kauko-ohjattavaa lennokkiaan meidän pihalla. Paavo juoksi pitkin pihaa lennokin perässä ja Pyry jahtasi Paavoa, ja räksytti taas. Ei mennyt kuin ehkä kymmenen minuuttia kun Paavolla meni taas hermot kun Pyry roikkuu niskassa kiinni. Taas luulin että nyt tuli tappelu kun hetken mylläkkä kävi ja Pyry huusi kuin pieni possu. Onneksi taas lopettivat heti kun aloitin huutamisen.
Saas nähdä mitä tästä viikosta tulee, tai siis montako tappelua tulee... Noh, ehkä Pyry sitten ottaa opikseen!

sunnuntai 1. elokuuta 2010

RotuRace 2010


Voittajien on helppo hymyillä!
Jeeeeee!!


Eilen mudi-joukkue The Fast and the Furryous eli Civil, Paavo, Taika ja Urkki voittivat upeasti RotuRace 2010 juoksukilpailun midi-luokan Hyvinkäällä! Onnea onnea onnea! 
Civil oli hienosti jaetulla ensimmäisellä sijalla erään australian kelpien kanssa yksilö ajoissa (Civilin aika oli 6,75).
Paavon yksilö-aika oli 7,06 ja vei sillä 8. sijan.
Oltiin katsomassa hauskoja kilpailuja Tonin kanssa ja Pyry oli tietenkin mukana. Pyry osasi käyttäytyä todella hienosti. Piti sitä välillä haukkua vieraille ihmisille mutta antoi kuitenkin ihmisten paijailla. Pyry ei tuntunut olevan milläskään ihmis- ja koiravilinästä. Täytyy alkaa käymään paljon paikoissa joissa riittää ihmistä ja hälinää.
Noh, ensi vuonna voi Pyrykin osallistui juoksuun...
Paavo tuli kisoista suoraan meille viikoksi hoitoon kun Sari lähtee tänään Espanjaan. Illalla Pyry oli niin väsynyt ettei se edes muistanut haukkua Terolle ja Elinalle kun he tulivat sisälle meille. Kumpikin koirista meni katsomaan häntä heiluen. Paavo voikin nyt hyvin näyttää mallia miten käyttäydytään kun uusia ihmisiä tavataan!