keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Syystunnelmia

Tuli pitkästä aikaa kuvailtua koiria, syysmaisemissa tietenkin. Täytyy viikonloppuna ottaa uudelleen kamera lenkille mukaan, en muistanutkaan kuinka kauniit maisemat täällä onkaan syksyisin!

Takapiha kuvailua ensin:

 Mimi ja Nöpö


Nöpö uskaltautui hieman ulkoilemaan takaoven tuntumaan

Perhosjahdissa


Pallopallopallo

Kaikki suostuivat hetkeksi pysähtymään samaan kuvaan

Sitten lenkkitunnelmia:

 Chiqi vanha lady jaksaa vieläkin vaikka ikä alkaa jo painamaan...

"Tulkaa jo kuhnailijat!!"

 
Onko se pommi vai sheltti? No Mimihän se siinä :)
"Sit tää niinku tappais tän puun!"

Riemulla ei rajaa, kun on päästänsä vajaa!
 Ryhmärämä: Roope, Chiqi, Paavo, Mimi ja Pyry
Maakukselle kiitos kuvan muokkaamisesta.






lauantai 17. syyskuuta 2011

Hyvinkään ryhmänäyttely

Kuva: Oona Mäki

Terveisiä Hyvinkään ryhmänäyttelystä! Pitkästä aikaa käytiin Pyryn kanssa näyttelyssä. Tällä kertaa herra osasi käyttäytyä kehässä! Tuomarina oli Tarja Löfman. Tuloksena NUO ERI NUK-1. Tuomari kehui Pyryä todella paljon ja tykkäsi siitä ja arvostelukin on hyvää täynnä, mutta totesi että koska koira on niin niukassa karvassa ei voi antaa SA:ta. Taas kerran Pyry aloitti sopivasti pari viikkoa ennen näyttelyä tiputtamaan karvaansa ja on ihan nakupelle. Mutta olen kuitenkin todella tyytyväinen tulokseen, tuomari tykkäsi ja kehui, ja Pyry käyttäytyi nätisti. Antoi jopa pusun tuomarille ;) Tässä vielä arvostelu:

"Mittasuhteiltaan tyypillinen, nuori uros. Hyvä purenta. Hieman pitkä kuono osa. Hyvä pigmentti ja tummat silmät. Kookkaat korvat. Kokoon sopiva luusto mutta rintakehä saa vielä täyttyä. Liikkuu erinomaisella askeleella, hieman löysästi edestä. Karvapeitä ei parhaassa kunnossa. Esiintyy ja esitetään edukseen." Rodunomainen lähestyttäessä. NUO ERI NUK-1

Kuva: Oona Mäki

Myös isän Reetu (aka Fredi) mäykky korkkasi näyttelyuransa samaisessa näyttelyssä. Tuomarina oli Esko Nummijärvi, tulos JUN-EH. Reetu oli niin kultainen kehässä, ei yhtään hötkyillyt mihinkään suuntaan eikä juuri ollut muista koirista kiinnostunut. Seisoi hyvin nätisti ilman asettelua, ei kertaakaan yrittänyt istua. Juoksuttaessa ravasi hyvin nätisti vierellä eikä siinäkään yrittänyt ryntäillä mihinkään tai vetänyt ollenkaan. Oli se niin hieno poika <3 Reetu antoi hienosti tuomarin tutkia hampaat ja pallit, ei laittanut ollenkaan hanttiin. Tässä vielä Reetun arvostelu:

"Rotutyyppi erittäin hyvä. Oikean muotoinen pää, kaula voisi olla pidempi. Hyvä ylälinja, lyhyt rintakehä, hyvät raajat ja kulmaukset, hyvä karvapeite. Liikkuu ja esitetään hyvin." Rodunomainen lähestyttäessä. JUN-EH

Oli oikein mukava näyttelypäivä vaikkei kumpikaan koirista päässyt jatkoon :) Tyytyväisiä ollaan! Etenkin Reetun käytös oli niin positiivinen kokemus kuin olla ja voi, sen nätimmin ei voisi käyttäytyä.


perjantai 16. syyskuuta 2011

Valssia valssia

Tämän päivän agitreenit oli todella kivat! Treenin kohteena oli valssi ja takaakierto. Treenit oli todella antoisat, vaikka ei aluksi meinannut luonnistua tuo valssin taitaminen liian nopean koiran kanssa :P Toni oli mukana treeneissä ja hänkin kokeili Pyryn kanssa, ja ihan hyvinhän se sujui! Miehillä näyttää pelaavan tuo koordinaatiokyky luonnostaan paremmin....

Tässä ensimmäisen rata:


Ensin otettiin rataa pyöreiden numeroiden mukaan. Ensimmäisen putken jälkeen valssattiin ja ohjattiin 3. hypylle takaakiertoon. Voi että osasi olla hankalaa! Sain kyllä Pyryn kiertämään hypyn, mutta olin itse aina tiellä tai väärässä kohtaa kun Pyry sitten hyppäsi esteen takaa. En millään meinannut osata ottaa tarpeeksi pitkää askelta sivuun sen jälkeen kun olin heittänyt Pyryn kiertämään esteen, joten Pyry onnistui aina luikahtamaan hypyn jälkeen minun vasemmalle puolelle, vaikka tarkoitus oli että ohjaan sitä oikealta puolelta hypylle 4. Noh, junnattiin siis tuota kohtaa melko pitkään, lopulta tehtiin kouluttajan kanssa esteen eteen maahan kolmio, josta tiesin mihin kohtaan minun pitää ehtiä astumaan että Pyry hyppää minun oikealle puolelle, ja palkkasinkin sen heti siihen jos homma onnistui. Se auttoi! Sen jälkeen takaakierto onnistui monta kertaa putkeen.

Seuraava ongelmakohta oli hyppy 4. Hypyn jälkeen oli tarkoitus valssata ja ohjata hypylle 5. Valssin tekeminen oli TODELLA haasteellista. Pyry on niin nopea että minä en millään meinannut ehtiä juosta 3:lta 4:n eteen valssaamaan, koska jouduin kuitenkin ohjaamaan Pyryn niin loppuun asti kiertämään hyppy 3:n, joten jouduin juosta lähes kilpaa hypylle 4. Pyryn kanssa. Eikä asiaa auttanut yhtään se että ollaan kumpikin vielä niin kokemattomia, joten Pyrykään ei vielä tiennyt mitä siltä vaaditaan. Kouluttaja totesikin että harjoitus on hieman kohtuuton koiraa kohtaan, liian vaikea niin aikaisessa vaiheessa. Joten vaihdettiin hieman rataa, jotta saatiin helpompi valssikohta. Eli otettiinkin käyttöön siis neliö numeroitu rata. Välissä pidettiin kuitenkin pieni tauko ja toinen sai treenata välissä.

Hyppy 4. jälkeen ohjasin suoraan putkeen ja juoksin itse lähes putken toiseen päähän ohjaamaan hypylle 6. Aluksi Pyry tarvitsi hyvin läheistä ohjaamista ja jouduin juosta tosiaan lähes esteen tasalle, jotta sain Pyryn hyppäämään hypyn. Taas oli kilpajuoksu edessä että ehdin mennä tekemään valssin 7. ja 8. hyppyjen välille. Tehtiinkin pari kertaa niin että kouluttaja palkkasi Pyryn 6. hypyn jälkeen namikipolla ja minä siirryin 7. hypyn viereen valmiiksi valssaamaan. Näin tehtiin pari kertaa hyvällä menestyksellä, joka kerta pystyin jättäytymään lähemmäs 7. estettä ohjatessani Pyryn putkesta hypylle 6. Muutaman kerran jälkeen kouluttaja jätti palkkaamisen pois ja sainkin ohjattua suurin piirtein 6. ja 7. puolesta välistä Pyryn 6. hypylle ja ehdin itse hyvin juosta takasin 7. hypyn eteen tekemään valssin ja ohjaamaan 8. hypylle. Otettiin vielä kerran koko rata yhtenäisenä ja hyvinhän se sujui!

Tuo treenin jälkeen kouluttaja teki meille vielä kunnon valssitreeniradan:


Tämä oli todella hauska harjoitus! Siinä sai todella hyvää harjoitusta valssaamiseen. Idea oli siis tehdä valssi ensimmäisen putken jälkeen, 4. hypyn jälkeen, toisen putken jälkeen, 7. hypyn jälkeen. Pyry meni todella hienosti! Hyppyjen välillä oli melko pitkä ohjausmatka, mutta Pyry ohjautu todella hienosti. Tuon harjoituksen aikana ehti hyvin miettiä valssin kohdat. Tehtiin harjoitusta myös toisin päin eli 7. este olikin ensimmäinen. Sekin toi mukavaa haastetta tehdä yhtäkkiä kaikki pelikuvana.

Treenien jälkeen otin yksin vielä kontaktia A:lla. Pyry meni mukavasti, aina välillä meinasi takapää "tippua" pois kontaktilta, mutta kokonaisuudessaan olin hyvin tyytyväinen. Kaverin avustuksella otettiin vielä keinua. Pyry meinaa kovin helposti juosta tyhjyyteen keinun päästä, joten täytyy olla hihnan kanssa jarruttamassa ja sanomassa odota ennen kuin annan kontakti-käskyn. Tässä on vielä harjoittelemista ettei Pyry aina vain juokse alas keinulta.

Harjoitukset oli nyt jatkokurssin viimeiset, nyt täytyy odotella että alkaa talvitreenit. Harjoitukset oli kyllä todella antoisat, vaikka ei meinannut heti luonnistua, niin sain vain lisää puhtia yrittää uudelleen ja uudelleen, ja oli vielä kivaakin!

tiistai 13. syyskuuta 2011

Itsenäistä treeniä Ojangossa

Innostuin tänään lähtemään päivällä Ojankoon treenaamaan pitkästä aikaa. Sairastuin flunssaan viime viikon lopulla ja jäi TAAS agitreenit Mäntsälässä väliin. Ei viitsinyt ihan kuumeessa lähteä tihkusateeseen treenaamaan. Joten otinpa nyt vahingon takaisin. Niin ja onhan ilouutisiakin! Päästiin Pyryn kanssa Mäntsälän koirakerhon talven agilityryhmään! Aivan super hyper mega mageeta! Joten meistä tuli nyt siis myös Mäntsälän koirakerhon jäseniä. Aion kuitenkin pysyä myös HSKH:n jäsenenä, vaikken heitä tulekaan edustamaan, koska näin pystyn käymään Ojangossa treenaamassa omalla ajalla. Mäntsälässäkin pääsee talvella halliin treenaamaan omalla ajalla, mutta sinne on sen verran matkaa että pidän Ojankoa varasuunnitelmana. Jotenkin tuntuu ihanan nostalgiselta palata omille juurilleen Mäntsälään treenaamaan, vaikka koti nykyisin Espoossa onkin :)

Päätin tänään ottaa meille tuttuja juttuja, eli siis ohjauskuvioista puolivalssia, välistävetoa ja takaakiertoa. Lisäksi otettiin yksittäisenä kontaktia A:lla, keppejä, keinun sekä renkaan.

Puolivalssia otettiin samalla kuviolla kuin otettiin toisissa treeneissäkin. Välistävetoa otettiin yksinkertaisesti kahdella hypyllä ja takaakiertoa samalla kuviolla kuin mitä meidän ensimmäisissä ratatreeneissä oli. Tässä vielä ratapiirrokset tämän päivän treeneistä (ei sillä että olisin jotenkin innostunut ratoja piirtämään...):


Ensimmäisenä otettiin puolivalssia. Ja se meni ihan täysin nappiin! Hienosti ensimmäiseltä hypyltä puolivalssilla putkeen. Kunnes olin juuri päättänyt ottaa sitä viimeisen kerran... Sitten Pyry teki taas saman kuin treeneissäkin: ei mennytkään putkeen vaan hyppäsi sen yli, sen päälle, juoksi ohi..... Eli oli pakko ottaa vielä niin monta kertaa että meni suoraan putkeen. Ja menihän se onneksi muutaman yrityksen jälkeen. Sitten jätinkin sen treenin suosiolla siihen kun viimeisenä oli nappisuoritus. Taas huomasin että ensimmäinen epäonnistuminen tapahtui niin että liian luottavaisena minun käsi meni taskulle nappaamaan frisbeetä vaikkei koira ollut vielä putkessa. Ja saman tien koira jarruttikin ja rupesi tuijottelemaan että mihis meinaat sen frisbeen heittää?? Ruoskin taas itseäni!

Tämän jälkeen otettiin välillä keppejä ja A:ta. Kepit menevät vasemmalla kädellä ohjaten jo todella hienosti! Pyryllä on todella hyvä rytmi ja se tekee aika harvoin virheitä. Edelleen teen kädellä avustavaa liikettä mutta liike on jo pienentynyt, vauhti kasvanut ja namin olen jättänyt pois kädestä. Oikealla kädellä ohjaaminen sen sijaan ei sujukaan niin hyvin. Tai siinä on hankalinta aloitus, Pyry meinaa aina tehdä virheen alotuksessa! Vasemmalla ohjatessa se ei IKINÄ tee alotuksessa virhettä., keskellä saattaa jokin keppi jäädä välistä välillä Alun hankaluuden jälkeen Pyry kuitenkin yleensä löytää rytmin ja loppu menee nappiin. Päätinkin että jatkossa treenaan melkein vain oikeaa puolta, vasenta otan vain viimeiseksi kerran tai pari mielen virkistämiseksi.

A:lla otettiin ihan pelkkää kontaktia namialustan kanssa. Pyry menee itse A:n huipulle ja kosketa-käskyllä tulee alas kontaktille ja etujalat maahan laitettuaan saa namialustalle palkkaa. Aluksi laitoin palkan valmiiksi alustalle, mutta välillä kun Pyry tulee niin vauhdilla kontaktille että takajalatkin tippuu pois kontaktilta sai se palkan väärästä toiminnasta. Tätä otettiin jonkin aikaa ja Pyry oli tyytyväinen.

Sitten olikin välistävedon vuoro. Tätä tehtiin yksinkertaisesti kahdella hypyllä. Aluksi olin liian hidas ja Pyryn ensimmäinen hyppy meni melko pitkäksi. Pari kertaa Pyry hyppäsi esteen väärältä puolelta kun en ohjannut kunnolla. Mutta alkoihan sekin sujumaan pikku hiljaa. Minä käännyin ajoissa puolivalssiin ja sain vedettyä Pyryn mukaani ja hyppäämään toisen esteen oikealta puolelta. Tätä täytyy treenata lisää. Jälkikäteen mietin että olisi ehkä kannattanut ottaa alkuun vielä yksi pitkittäin oleva hyppy helpottamaan välistä vedon ensimmäiselle hypylle menoa, sillä tavoin kuin meidän toisissa treeneissä oli.

Välissä otettiin taas keppejä ja heiteltiin frisbeetä ja otettiin muutama kerta keinua. Keinua en uskaltanut ottaa kuin pari kertaa, koska toinen käsipari olisi ollut paljon turvallisempi vaihtoehto. Oli hyvin hankala itse jarruttaa Pyryn menoa keinulle ja samalla hidastaa toisella kädellä keinun laskeutumista. Pyry tulee niin vauhdilla että pelkään sen juoksevan tyhjyyteen.

Keinun jälkeen otettiin takaakiertoa tutulla pyörittämisellä. Rakensin meille pätkän meidän ensimmäisistä ratatreeneistä. Hypyltä putkeen ja putkesta sama hyppy uudelleen mutta takaakiertämällä ja tämän jälkeen vielä yksi hyppy. Tämä meni ihan kivasti. Pyry irtosi ensimmäiseltä hypyltä hienosti putkeen ilman että menin ihan putkelle asti ja putkesta tullessaan seurasi tällä kertaa tarkemmin minun oikeaa kättä ja pyörittämällä sain sen kiertämään esteen. Välillä tuotti kuitenkin ongelmaa se että Pyry kyllä kiersi esteen taakse mutta meinasi riman sijaan hypätä siivekkeen ylitse. Minun piti mennä itsekin ihan siivekkeen takapuolelle että Pyry varmasti hyppasi riman yli. Sieltä Pyry seurasi hienosti ja kiersi siivekkeen uudelleen ja mentiin seuraavalle hypylle.

Treenien jälkeen jäätiin heittelemään vielä frisbeetä tyhjälle kentälle. Pyry niin rakastaa frisbeetä. Hauska huomata kuinka frisbeen perään Pyry huutaa kuin viimeistä päivää, mutta esteillä kun laitan frisbeen piiloon menee Pyryn nokka kiinni ja huuta jatkuu heti kun suorituksen jälkeen heitin frisbeen palkaksi. Hassu koira. Mutta ihan hyvä että on radalla hiljaa!

lauantai 3. syyskuuta 2011

Meidän ensimmäinen radan treenaaminen

Kolmansissa treeneissä meillä oli ohjelmassa kokonainen 17 esteen rata, jonka yhteydessä treenattiin välistävetoa, takaaleikkausta ja takaakiertoa pyörittämällä:




Rata oli erittäin kiva! Siinä pääsi jo hieman vauhdin makuun. Puomilla pysäytin ja palkkasin Pyryn kontakteilla. Ensimmäistä takaaleikkausta 6. ja 7. esteen välillä jäätiinkin sitten ottamaan uudelleen muutamia kertoja. Pikku hiljaa sekin alkoi sujumaan ihan mukavasti. Pyry on vielä niin minussa kiinni oleva että ei heti meinannut "uskaltaa" lähteä eteen ottamaan hypyn kun minä jäin taakse. Mutta alkoihan sekin kuitenkin sujumaan aika nopeasti.


Seuraava hiontakohta olikin takaakierto pyörittämällä 9. putkelta 10. hypylle. Idea oli siis vetää koira putkelta oikealla kädellä 10. hypyn oikealta puolelta ohi ja hypätä hyppy takakautta samalla kun itse tein piruetin. Tätäkin otettiin useita kertoja uudelleen. Silloin kun Pyry pysyi käden mukana takaakierto meni erittäin hienosti ja palkkasinkin sen siihen monta kertaa. Mutta välillä kuitenkin putken suulta tullessaan Pyry ei pysynytkään kädessä enää kiinni vaan "ryösti" 10. hypylle etukautta. Pyry on vielä sen verran epävarma, ettei kestä ollenkaan jos irrotan katseeni siitä liian aikaisin. Vaikka Pyry lähti putken suulta hienosti seuraamaan minun oikeaa kättä, niin heti kun käänsin katseeni ja vilkaisin missä se este on etten itse juokse sitä päin, Pyry jo muuttikin suunnan ja menikin selkäni takaa esteen edestä päin.

Taas kun tämä kuitenkin meni ihan nappiin, jatkettiin eteenpäin ja otettiin seuraavaa takaaleikkausta muutamia kertoja 11. ja 12. hyppyjen välillä. Takaaleikkaus sujuikin jo ihan mukavasti eikä sitä kovin montaa kertaa enää otettu. Pyry irtosi mukavasti kun tiesi jo mitä siltä odotettiin.


Välistäveto 16. ja 17. hyppyjen välillä olikin jo ihan tuttu juttu, joten sitä ei sen kummemmin enää junnattu. Pari kertaa taidettiin Pyryn kanssa mennä rata lävitse niin että jouduttiin ehkä kerran tai kaksi korjaamaan. Sai sitä kunnon radan tuntua mukaan!