keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Super treenit!

Eiliset treenit menivät ihan super hyvin! Ei voisi tyytyväisempi olla. Jatkettiin samasta kuin viime viikolla eli siis saksalaista ja päällejuoksua. Ensimmäisenä oli päällejuoksu treeni, alla ratapiirros:


3. hypyltä alkava kolmen esteen päällejuoksusuora oli hyvin haastava melkeinpä kaikille. Pyry aloitti hyvin ja kaksi ensimmäistä meni hyvin, mutta viimeinen hyppy mentiin joko väärältä puolelta tai juostiin takaa ohitse. Pari kertaa meni niin, ja sitten yhtäkkiä 3. hyppykin meni ihan päin prinkkalaa, P nimittäin keksi mennä sen alta. Jouduttiin sitten ottamaan hetki ihan pelkästään 3. hyppy simppelinä takaakiertona ja laittamaan toinen rima matalammalle estämään altamenon. Jätettiin ko kolmen hypyn suora muhimaan ja jatkettiin rataa eteenpäin.

6. putki ja 7. A meni hyvin, paitsi A:lla P tuli niin vauhdilla että tuli alas ilman kunnon kontaktin tekemistä ja jouduin siis korjaamaan. A:n jälkeen oli tarkoitus tehdä valssi ja ohjata 8. hypyn takaakierto vasemmalta kiertäen, jotta linja 9. putkelle on mahdollisimman suora. Noh, ensimmäisellä kerralla onnistuttiin se ryssimään kun jätin ohjauksen ihan puolitiehen jolloin P meni väärän radan hyppäämällä 1. hypyn. Otetiin uudelleen 6. putkelta eteenpäin, tällä kertaa A:nkin kontakti onnistui ja takaakierto meni hyvin, paitsi P ei mennyt putkeen vaan A:lle vaikka ohjasin selkeästi putkelle ja yritin vielä keholla plokata tien A:lle. Kolmas kerta toden sanoi ja kyseinen pätkä onnistui. Yllätyin että tämä kohta meni niinkin kivuttomasti, koska P:llä on niin kova hinku A:lle että olin varma että joudutaan sitä kohtaa hinkkaamaan enemmänkin.

9. putkelta meno 10. hypylle ei onnistunut ensimmäisellä kerralla vaan P hyppäsi sen suoraan. Otettiin uudelleen 9. putken alusta ja tällä kertaa onnistui ja koko kolmen hypyn päällejuoksusuora onnistui hienosti. Huomasin kuitenkin omassa ohjauksessa että en juokse suoraan vaan vedän P:n mukanani hypyn jälkeen kauemmas esteistä ja taas juoksen sen lähemmäs hyppyjä ja välistä seuraavaan hyppyyn. Joten otettiin vielä sama kohta muutaman kerran että sain omaa linjaa korjattua. Otettiin samantien vielä suoraa myös toiseenkiin suuntaan ja päällejuoksu alkoi sujumaan oikein mallikkaasti. Pidin vielä mukana hyppykäskyä, koska P kovin helposti juoksi vain esteen ohitse takaa. Otettiin vielä viimeiseksi kerran koko rata ja vain viimeinen päällejuoksusuora jouduttiin kerran korjaamaan.


Päällejuoksun jälkeen otettiin vielä saksalaista 1. hypyn ja 2. putken avulla, eli siis 2. putki ja 1. hyppy takaakiertäen ja matka jatkui takaseinää kohden (kuten jälkimmäisessä ratapiirroksessa). Sekä minä että P muistettiin saksalainen oikein hyvin! Aluksi sekoilin kun en muistanut kumpaa kautta otetaan ensiksi, eli kierretäänkö hyppy oikealta vai vasemmalta mutta siitä se lähti sujumaan. Huomasin että liike on selvästi helpompi suorittaa kun pitää vauhdin yllä eikä jää junnaamaan ja odottamaan liikoja. Putkea jouduttiin hetki kertailemaan, kun P:lle tuli yhtäkkiä jokin ongelma putkeen menon kanssa, se hyppäsi taas putken päälle -.-'

Tämän jälkeen tehtiin ihan radan pätkäkin jossa pääsi päästelemään oikein olan takaa ja välissä oli kaksi saksalaista. Kepit teimme P:n kanssa erikseen, eli päätimme radan 7. hypyn saksalaiseen. Tässä ratapiirros:

Ja tällä radalla saikin sitten tosissaan pistää jalkaa toisen eteen! Etenkin me keillä on nopeat koirat. 4. putkeen asti sujui P:n kanssa hyvin, sitten juostiin kilpaa että ehdin ohjaamaan 5. putkeen. Ensimmäisellä kerralla luotin ja oikaisin liikaa, jolloin P ei mennytkään 5. putkeen vaan lähti mukaani kun olin siirtymässä jo seuraavan hypyn luokse asemiin. Ideana oli että menen 6. ja 7. hyppyjen väliin ottamaan vastaan kun P tulee putkesta. Otettiin uudelleen, tällä kertaa P irtosi hienosti 5. putkeen, mutta itse sekoilin ja juoksin putken suulle ottamaan vastaan jolloin tuli kiira 7. hypyn saksalaisen kanssa, P lähti hortoilemaan 6. hypyn jälkeen minne sattuu. Kolmas kerta toden sanoi taas kerran, ja viimeinen saksalainen onnistui juuri ja juuri, taas P meinasi painella 7. hypystä ohitse jonnekin minne ties, mutta palasi takaisin ja saatiin tehtyä saksalainen loppuun. Mentiin rata vielä pari kertaa ja hyvin sujui! Kyllä oli uskomaton hiki sen rupeaman jälkeen......

Viimeisenä otettiin P:n kanssa vielä kepit 6 kepillä ja vasemmalla ohjaten, ja olin kuin puulla päähän lyöty!! P meni upeasti ilman käden liikettä pelkällä kekekeke-hokemalla. Se oli niin upea ettei ole tosikaan. Otettiin vielä uudestaan, ja sitten koutsi laittoikin täysimittaiseksi kepit ja sekin meni mahtavasti. Oikealta ohjaten sen sijaan ei mennyt niin hyvin, ja kun otin namin esiin, ei hommasta tullut yhtään mitään! P alkoi vain hortoilemaan ja oli kuin ei keppejä olisi ikinä tehnytkään. Saatiin kuitenkin onnistunut suoritus, joten otettiin vielä kerran hyvä toiselta puolen ohjaten ja jätettiin asia siihen. Nyt pitäisi tosissaan tuota oikeaa puolta hieoa, kun oikea puoli menee jo niin loistavasti.

Teemme Tonin kanssa muutaman hypyn, jotta päästään myös kotipihalla P:n kanssa ohjauskuvioita treenaamaan. Odotan jo intopiukeana että saadaan esteet valmiiksi! Nyt myös houkuttelee keppien, ainakin sen 6:n kepin saaminen kotipihalle.....

torstai 20. lokakuuta 2011

Päällejuoksua ja pari uutta ohjauskuviota


Viime viikon treeneistä unohtuikin käydä kirjoittamassa. Ohjauskuvioina oli päällejuoksu ja takaaveto. Lisäksi radalta löytyi A, kepit, putki ja keinu. Kepit, keinun ja A otettiin erillisinä esteinä Pyryn kanssa, koska ne eivät vielä varmoja esteitä ole. Kepit otettiin kuuden kepin pätkänä, ja parin alkumöhläyksen jälkeen alkoi sujua todella mallikkaasti. Pyry hakee oikean aloituskeppivälin todella hienosti ja käden liikettä voi jo pienentää. Tällä kertaa myös A sujui oikein mallikkaasti, ei oltu treenien välissä harjoiteltu ollenkaan kontaktia edellisten mönkään menneiden kontaktien jälkeen, mutta P näytti osaavan kontaktin kuin vettä vain. Se jopa osasi korjata peruuttamalla takaisin kontaktille kun tuli vähän liian lujaa alas ja peppu tippui kontaktilta maahan. Mikä lie ihme jäätyminen oli edelliset treenit... Keinu sujui todella mukavasti! P menee innolla ja vauhdilla keinulle, niin vauhdilla että pelkään sen juoksevan tyhjyyteen, eikä pelkää ollenkaan kun keinu laskeutuu. Koutsi oli keinun päässä ottamassa keinun vastaan ettei se ihan vielä rämähdä täysillä alas, mutta päästin sen kuitenkin melko kovaa laskeutumaan.

Tässä ratapiirros:


Koska emme siis ottaneet A:ta rataan mukaan, aloitimme vasta A:n jälkeen 3. hypyn edestä. Siinä sitten minä kertasinkin kerta toisensa jälkeen päällejuoksua 3. hypyn ja 4. hypyn välillä. P kyllä tuli hienosti mukana, mutta minulle oli ihan käsittämättömän vaikeaa pitää rintamasuunta ja jalkojen suunta oikeana. Vaikka ensin kuivaharjoitteli ja tiesi sen tekniikan mitä pitäisi tehdä, ei meinannut ottaa onnistuakseen ei sitten mitenkään :D Miten voi olla niin vaikea juosta eteenpäin samalla kun kääntää yläkroppaa sivulle/taakse??? Päällejuoksun jälkeen otettiin uusi pätkä: 5. putki ja 6. ja 7. hypyt, saatiin vähän vauhtiakin pelkkään jankkaamiseen. Otettiin tätä pätkää muutamia kertoja hieman sekalaisessa järjestyksessä, jonka jälkeen otettiin hetki keppejä ja hetki keinua. Jätettiin 10. hyppy pois ja otettiin hetki kontaktitreeniä A:lla.

12. ja 13. hypyillä otettiinkin sitten vuorostaan välistävetoa. Voi kiesus! Juuri kun olin oppinut joten kuten hallitsemaan ruumiini niin että osasin juosta eteenpäin yläkroppa sivulle kääntyneenä, jouduinkin opetella kääntämään rintamasuunnaan taaksepäin kokonaan!!! :D Tällaista ei pitäisi samoissa treeneissä tehdä... Noh, kyllä sekin alkoi sujumaan sitten loppupeleissä, mutta kyllä hiki virtasi. Lopuksi sitten otettiin vielä viimisiä esteitä putken kanssa sekalaisessa järjestyksessä että saatiin taas tekemisen makua.

Toissapäiväiset treenit olivat hieman erilaiset. Hallin kattoa korjattiin, eikä koutsi tiennyt siitä eikä me muutkaan. Minä ja eräs toinen ryhmäläisistä oltiin paikalla. Koutsi kuitenkin päätti että ei luovuteta ja kun meillä sattui olemaan koirat jotka eivät hauku, niin otimme pari hyppyä pihalle ja niillä alettiin treenaamaan saksalaista ja päällejuoksua. Tässä ratapiirrokset:


Ensimmäisenä kuivaharjoiteltiin saksalaista ratapiirroksen vasemman ylimmäisen radan mukaan. Kyllähän sen hetken harjoittelulla tajusi mikä ideana on. Tämän jälkeen otettiin sitten koirat mukaan. Pyryllä oli hieman motivaatio-ongelmia, tuollainen tylsä parin esteen toistaminen ei jaksanut kunnolla kiinnostaa, ja Pyry olikin ihan kuutamolla välillä. Se ei yhtään seurannut ohjausta, mikä tietenkin hankaloitti edelleen minunkin oppimista kun koira ei yhtään mennyt sinne päinkään. Noh, kyllä se siitä kuitenkin alkoi sutjaantumaan ja saksalainen onnistui muutaman kerran hyvin.

Seuraavaksi otettiin päällejuoksua ratapiirroksen alimman radan mukaan. Pyry osasi tämän jo oikein hienosti, ainoastaan minun piti petrata ohjausta. Tällä kertaa rintamasuunta oli jo iskostunut päähäni ja jalatkin juoksi eteenpäin, mutta minulle on jostain tullut joku ihme pakonomainen tapa kyyristellä koko ajan :D Vahvan ohjaavankäden sain mukaan parin kerran jälkeen mutta se kumartelu... Nooh, lopulta sain potkittua itseni ylös ja näytti jo paremmalta. Toinen koirakko teki 2. hypyllä saksalaisen kun päällejuoksu sujui niin hyvin, mutta me emme sitä Pyryn kanssa tehneet. Piirsin kuitenkin ratapiirrokseen ukkelit myös saksalaisen ohjauskuvion mukaan.

Sitten pidettiinkin taukoa, ja taas kun oli meidän vuoro, otettiin saksalaista ratapiirroksen ylimmäisen oikein radan mukaan. Tästä Pyry innostui enemmän, koska siinä pääsi jo heti alussa vauhtiin kun ensin oli suora hyppy. Ensimmäinen yritys meni ihan reisille kun minun ohjaus jäi ihan puolitiehen ja Pyry hyppäsi 2. hypyn edestä minun oikealta puolelta. Seuraavalla kerralla jo onnistui, paitsi että minun takaakiertoon ohjaus oli ihan yliammuttua. Muutaman yrityksen jälkeen tuli jo ihan nappi suoritus ja siihen oli hyvä taas lopettaa, pimeyskin alkoi jo laskeutua.

Ilman koiria kuivaharjoiteltiin lopuksi vielä twistiä:

keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Niistoa ja takaakiertoja

Aaah, tänään alkoi talven hallikausi Mäntsälän koirakerhossa, eli päästiin taas agiliitämään Pyrtsin kanssa :) Ihanat vanhempani maksavat syksyn hallimaksut etukäteisjoululahjana. Suuri kiitos heille, parhaat vanhemmat ikinä<3 Ihanaa nähdä kuinka Pyry on selvästi joka treenikerralla enemmän innoissaan nyt kun on alettu ottamaan useamman esteen pätkiä, pääsee jo kunnon tekemiseen makuun. Odotellessa Pyry meinaa jopa hieman turhautua kun pitäisi kuunnella mitä kouluttaja puhuu, menee sitten itsekseen putkeen tms. Saas nähdä milloin alkaa haukkumalla komentamaan että nyt toimintaa....

Tämän päivän harjoituskuvioina oli pääasiassa takaakierto ja meille uusi niisto. Valssiakin mahtui mukaan. Kouluttaja oli Hanna Leppänen, todella mukava kouluttaja olikin! Rata sen sijaan oli melkoisen vaikea, joten me otimme Pyryn kanssa sitä ihan suosiolla pelkkinä pätkinä eikä edes yritetty mennä rataa yhtenäisenä. Rata taisi olla jo 3-luokan rata. Nyt seuraa piiiiitkä sepustus!

Tässä ratapiirros:


Pyryn kanssa ei menty rataa ihan täysin näin kuin ratapiirroksessa se on merkitty. Jätimme ensimmäisen esteen kokonaan pois ja aloitimme kepeiltä, koska emme ole ikinä keppejä radan yhteydessä ottaneet, P tarvitsee kuitenkin vielä apua keppien suorituksessa. Positiivisena yllätyksenä kuitenkin huomasin että P osaa jo hakea todella hienosti oikean aloituskeppivälin vasemmalta puolelta ohjatessa. Myös Hanna huomasi tämän, ja käskikin ottamaan muutaman kerran suorapalkkauksen heti oikean aloituskeppivälin jälkeen. Ja todella hienosti meni, pystyin jättämään P:n parin metrin päähän kepeistä, mennä itse toisen kepin kohdalle, ja keppi-käskyllä P hienosti aloitti pujottelun itsenäisesti. Minä sen sijaan aina välillä onnistuin sössimään rytmin, jolloin P:kin totta kai sekosi. Mutta todella hienosti asia alkaa kuitenkin olemaan hallussa, käden liikettä voi jo alkaa häivyttämään pienemmäksi. Oikealta puolelta ohjaamisessa sen sijaan on vielä harjoittelemista, samoin oikean aloituskeppivälin etsimisessä, pitää ottaa ihan sitä kuudella kepillä, pelkkää oikean keppivälin löytämistä ja heti palkka.

3. hyppy oli ensimmäinen takaakierto. Otimme sen niin että jätin P:n keppien ja hypyn väliin odottamaan ja menin itse muutaman askelen lähemmäksi 3. hyppyä. P muisti todella hienosti kierrä-käskyn! Yllätyin itsekin kuinka se sen muisti. Sen sijaan ongelmaksi muodostui riman alittaminen. Hypyt olivat 60 cm korkeudella. Totesinkin että parempi laskea ne 50 cm, emme vielä noin korkeita olla otettu, ja takaakierto etenkin noin korkeana on turhan haastava kokemattomalle koiralle. P meni kuitenkin uudelleen riman ali vaikka se oli laskettu, Hanna laittoi riman alle pituuden yhden osan, silti meni riman alta, sitten laskettiin riman toinen pää vielä alas, niin jo meni yli. Palkkasin heti hypyn jälkeen. Otettiin tämä vielä muutaman kerran.

Otettiin vielä 3. hyppy ja siitä suoraan 4. hypylle, joka niin ikään takaakierrolla. Ensimmäisellä kerralla jätin ohjauksen puolitiehen ja P yritti mahtua hyppämään 4. hypyn minun oikealta puolelta vaikka väli oli todella ahdas. En muistanut ottaa P:tä kiinni vastakkaisella kädellä, ts en muistanut tehdä puolivalssia, 3. hypyn jälkeen. Toisella kerrallakin unohdin tämän, mutta P kuitenkin seurasi ohjaustani hienosti ja kierrä-käskyllä kiersi ja hyppäsi 4. hypyn upeasti. Otettiin tämä kohta muutaman kerran, ja minä jopa muistin tehdä sen puolivalssin 3. hypyn jälkeen.

4. hypyltä mentiin 5. putkeen. Otettiin 4. hyppy edestä hypäten ja siitä 5. putkeen, kohta sujui erinomaisesti. 5. putken päästä P kääntyi hienosti tässä-käskyllä kohti 6. putkea. P teki mukavan tiukan käännöksen suoraan 5. putken suunnalta 6. putkea kohdin. 6. putken jälkeen piti valssata puolenvaihto, sai pistää jalkaa toisen eteen että ehti koiran edelle. Otettiin kuitenkin vielä hetki siirtymistä 4. hypyltä 5. putkelle hyvällä irtoamisella, ja joka kerta P irtosikin paremmin ja sain itse jo siirtyä 6. putken luo saadakseni etumatkaa valssaamiseen.

6. putken jälkeen tein aina valssin ja palkkasin P:n. Emme kuitenkin jatkaneet siitä 7. hypylle, koska siihen olisi pitänyt tehdä niisto, ja se on meille täysin uusi asia, ja kyseinen kohta oli _todella_ ahdas, seinä hypyn takana oli todellisuudessa noin metrin päässä, joten hyvin pienessä tilassa olisi pitänyt kääntyä. Tämän takia en tehnytkään 6. putken jälkeen valssia, vaan ohjasin suoraan takaakiertoon 8. hypylle ja 8. hypyn edessä tein valssin. Aloitimme 6. putkesta, ja tämä meni ekalla kerralla päin prinkkalaa, koska unohdin ettemme menekään 7. hypylle, joten tein kauniin valssin putken jälkeen :P Toisella kerralla juuri ja juuri muistin että ainiin, ei valssia, mutta söhläsin sitten muuten niin että ei takaakierto onnistunut. Kolmannella kerralla peitin esteen näkyvyyden ja Pyry hyppäsi sen edestä. Neljännellä kerralla vihdoin onnistui ja palkkasinkin P:n heti. Otettiin vielä kerran pari ja siitä jatkettiin 9. puomille.

Puomi oli meille muutenkin yksi murheenkryyni. P oli menossa ihan koko ajan puomille jos sen antoi pikkuisenkin harhailla sillä aikaa kun kuuntelin Hannan ohjeita. Hanna ohjeisti että tee huolellinen kontakti mutta palkkaa vain sanallisesti, jotta se ei yrittäisi sillä keinoin saada palkkaa. Ja sanoi myös että yritä estää P:tä ylipäänsä pääsemästä puomille. Helpommin sanottu kuin tehty! Noh, 8. hypyn jälkeen kuitenkin jatkoimme hienosti puomille, ei ylläripylläri ollut ongelmaa kiipeä-käskyn kanssa, ja teimme kontaktin koske-käskyllä. Puomilta jatkoimme suoraan 10. putkeen ja 11. putkeen ja siitä vielä 12. hyppy. Ensimmäisellä kerralla meinasi tulla kiire että ehdin 12. hypyn luo ohjaamaan P:n hypylle, jäin liikaa varmistelemaan 11. putken luokse että P varmasti menee sinne. 12. hypyn jälkeen Hanna totesi, että näytti siltä ettei P vielä tiennyt kontakti-käskyä. Huomasin tämän kyllä itsekin. Ja yllätyin, koska jatkokurssin viimeisellä kerralla otimme kontaktia ja se meni todella hienosti. Hanna ohjeisti että kannattaa ensin vielä treenata pelkkää kontaktia ennen kuin otamme enempää kokonaista kontaktiestettä.

Otimme muutamia kertoja vielä 10. ja 11. putkea ja siitä 12. hypylle. Tämä kohta sujui hienosti. Lopulta jatkoimme 12. hypyltä 13. hypylle ja siitä 14. putkeen. Ensimmäisellä kerralla P teki jonkin aivan käsittämättömän suuren jättiloikan putken suulta puomin nousun puoleen väliin ja siitä alas maahan puomin oikealle puolelle. Säikähdettiin Hannan kanssa oikein kunnolla. P:llä on niin kamala hinku puomille, että yritti väkipakolla päästä sinne vaikka olin omalla kehollani plokannut tien puomille varmistaakseni putkeen menon. Otettiin uudelleen 13. hyppy ja siitä 14. putkeen. Taas P yritti tehdä saman homman mutta ei kuitenkaan tehnyt sellaista jättihyppyä mutta ei mennyt kyllä putkeenkaan. Kolmannella kerralla onnistui sekunnin empisen jälkeen. Palkkasin heti putken jälkeen. Otettiin vielä pari kertaa tämä, eikä P enää yrittänyt mennä puomille.

15. hypyllä tuli se niisto vihdoin ja viimein. Otettiin hyppy niin että jätin P:n 16. putken eteen odottamaan ja menin itse 15. hypylle niisto-valmiuteen. Aluksi Hannan ohjeistuksen mukaan olin ihan hypyn etusiivekkeessä kiinni ja siitä vedin P:n hyppyyn ja mukaani kohti 16. putkea. Todettiin kuitenkin että P ei millään isohkona maxina, ja vielä kokemattomana, pysty kääntymään niin tiukasti, joten siirryin hieman taaemmaksi noin 2/3 riman väliin ottamaan P:n vastaan. Nyt P kääntyi huomattavasti paremmin hypyn aikana kohti 16. putkea. P ei kuitenkaan kokemattoma osaa vielä koota itseään, vaikka sen pää, katse ja ajatus oli selvästi oikeassa suunnassa. Palkkasin aluksi heti hypyn jälkeen. Lopulta otettiin vielä 15. hypyn niistosta suoraan 16. putkeen ja siitä viimeiseen 17. putkeen.

Viimeisenä kävin vielä ottamassa kerran kumpaankin suuntaan kepit. Vasenpuoli meni taas hienosti, mutta oikea piti ottaa pari kertaa ennen kuin onnistui. Otettiin vain 6:lla kepillä tällä kertaa.

Oli todella antoisat treenit! Tuli opittua todella paljon. Mahtava nähdä kuinka P on jo selvästi edistynyt, esimerkiksi tietää jo selvästi kierrä-käskyn tarkoituksen.