torstai 21. heinäkuuta 2011

Rokotusreaktioko?

Kerroinkin aikaisemmin Pyryn saaneen allergisen reaktion, jonka yhteydessä Pyryn koko naama turposi. Tällöin epäiltiin ampiais(t)en pistoa. Eilen kuitenkin sama homma toistui. Tällä kertaa kyseessä kuitenkaan tuskin oli ampiainen. Pyry nimittäin nukkui koko yön meidän makuuhuoneessa, ovi suljettuna, ja aamulla kun heräsimme niin huomasin Pyryn naaman olevan taas turvoksissa.

Soitin Soukan Pieneläinklinikalle, siellä kehoittivat antamaan kyytablettia ja jos ei auta niin päivystykseen. Noh, minä annoin kaksi AmpiKyy-tablettia ja odottelimme reilun tunnin. Turvotus vain lisääntyi tänä aikana ja alkoi laskeutumaan leuan alle, joten aloin soittelemaan lähiseudun eläinlääkäreitä läpi. Olipa muuten vaikea saada nopeasti lääkäriaikaa! Lopulta Tapiolasta Eläinlääkäriasema FinProVetistä sai kiirellisen ajan.

Eläinlääkäri Kirsti Liukkonen otti meidät vastaan ja tutki Pyryn ulkoisesti sekä kuunteli sydämen. Kaikki näytti muuten olevan kunnossa, mutta Pyryn naama muistutti lähinnä virtahepoa tai bullterrieriä. Liukkonen antoi Pyrylle lyhytvaikutteisen kortisonipistoksen. Pistos annettiin niskaan ihon alle, ja ensimmäistä kertaa Pyry reagoi pistoksen antamiseen! Se kiljaisi ja väisti pois alta. Eläinlääkäri ei ehtinyt laittaa koko injektiota, joten joutui pistämään uudelleen, ja taas Pyry kiljui ennen kuin neula oli edes mennyt ihosta lävitse.

Pohdimme eläinlääkärin kanssa mikä olisi voinut reaktion aiheuttaa. Eläinlääkärin vaihtoehdot olivat että perjantaina Pyryä olisi tosiaan pistänyt ampiainen, ja pistin on jäänyt kuonoon ja aiheuttaa uutta turvotusta tai että kyse on rokotereaktiosta. Jälkimmäistä hän piti todennäköisempänä, varsinkin kun se sopisi kuvaan vähän liiankin hyvin: perjantaiaamuna Pyry sai rokotteet ja iltapäivällä alkoi turvotus. Ja nyt sama toistui. Nyt minua harmittaa aivan älyttömästi että annoin laittaa sekä kolmosrokotteen että rabieksen samaan aikaan. Sen siitä laiskuudesta ja saamattomuudesta saa! Kaikista harmittavinta tässä on se, että nyt ei ole satavarmaa mikä rokote reaktion aiheutti.

Tutkin kuitenkin äsken Pyryn rokotuskorttia, ja tein seuraavan havainnon. Unkarissa Pyry on saanut kolme Biocanin rokotusta: Biocan L, P ja DHPPi. Suomessa kolme kertaa Duramune DAPPi. Näiden kanssa ei ole ollut mitään ongelmia, ainakaan tiettävästi, ja itse olen Duramunet käynyt laitattamassa eikä kahdella edellisellä kerralla ollut ongelmia, joten miksi se nyt kolmannella kerralla olisi aiheuttanut reaktion? Rabiesrokotteita Pyry on saanut yhden Unkarissa, Merial Rabisin. Saman rokotteen Pyry sai myös Suomessa, eikä ongelmia ollut. Suomessa ensimmäiset penturokotteet Pyry sai eriaikaan, eli ensin kolmosrokotteen, parin viikon päästä Rabisinin ja parin viikon päästä kolmosen tehosteen. Ei ongelmia. Mutta tällä kertaa Pyry saikin rabiesrokotteena Nobivac Rabiesin.

Onko tässä meidän reaktion aiheuttaja? Nobivac Rabies oli ainut ns. uusi rokote meille, Duramune DAPPi oli jo entuudestaan tuttu. Netin suurkuluttajana aloin tietenkin googlettelemaan ja löysinkin tietoa että Nobivacin rokotteet aiheuttaisivat kaikista eniten reaktioita. Löytyi ihan Lääkelaitoksenkin tekstiä. Huomenna soitan Soukan Pieneläinklinikalle ja pyydän eläinlääkäriä tekemään lääkelaitoksella haittavaikutusilmoituksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti