Pyry

Luonne

Pyry on melkoinen pakkaus. Omaa laumaansa kohtaan Pyry on mitä ihanin ja rakastavin olento, ihmisen paras ystävä ihan kirjaimellisesti. Pyry on melko kuuliainen koira, mutta omaakin tahtoa löytyy vaikka muille jakaa. Pyry rakastaa työskentelyä, ja onkin parhaimmillaan kun treenataan vaikkapa tokoa, tai vain opetellaan uutta temppua. Pyry kiipeäisi vaikka puuhun pyynnöstä jos vain pystyisi.

Heini ja Pyry

Pyryllä on melkoisen vahva vahtimisvietti, joten meillä kyllä tiedetään jos on vieraita oven takana tai tontilla. Ja joskus kun niitä vieraita on tontin ulkopuolellakin... Pyryn kanssa saa olla siis tarkkana, ja rajat ovat hyvin tärkeitä. Pyry yleensä haukkuu reviirille tulleet ihmiset ja saattaa vaikuttaa hyvinkin uhkaavalta, mutta tämä on kuitenkin vain kukkoilua ja loppuu heti kun komennetaan. Tai melkein aina heti. Pyryyn pitääkin ensin tutustua ennen kuin se on sinun ystäväsi. Pyryä pitää mennä reteästi paijailemaan ja juttelemaan, niin se toteaa ettet olekaan mikään pahis.

Muualla kuin omalla reviirillä Pyry ottaa vieraat melko avosylin tai välinpitämättömästi vastaan. Jos sitä kohtaan osoittaa mielenkiintoa, se varmasti kerjää parit rapsutukset.

Pyry haluaa aina olla siellä missä on toimintaa. Pyrystä saakin usein kaverin kun leipoo tai siivoaa, tai kun käy vain vaikka vessassa.

Kaiken voisi kiteyttää niin että Pyry on vauhdikas joka paikan höylä, joka pitää omistaan huolta, ja tarvitseekin siksi vahvan mutta luotettavan laumanjohtajan elämäänsä.


Sukutaulu


i: Pákozdi-Juhász Csudás
Baromállási Kacér
Baromállási Cseke
Kistóthi Borgált
Karonczai Pástor Bojtár
Körösháti Pásztor Herceg
Nyírségfia Pimasz
e: Csibiti Berkenye
Szöcskepásztor Dolgos

Nyírségfia Borzas Mackó
Nyírségfia Kajla
Kosmosvári-Hajtó
Baromállási Cseke
Börzsönyhegyi-Fekete AlizSisarukset:

C. Gézengús (uros)
C. Garas (uros)
C. Galagonya (narttu)
C. Gilice (narttu)
C. Gomolya "Sera" (narttu, asustelee Suomessa)

Kasvattaja: Istvan Szabados, Kennel Csibiti

Strategiset mitat


Korkeus: 47 cm
Paino: n. 14 kg


Terveys

Polvet: 0/0, Kennelliiton hyväksymä polvitarkastuseläinlääkäri Mikael Morelius
Lonkat:
Kyynärät:
Silmät:

Harrastukset

Tämän hetken tärkein harrastuksemme on pk-haku. Treenaamme omatoimisessa pienryhmässä, jonka vetäjänä toimii kokenut pk-harrastaja Terhi Multamäki. Terhi on menestynyt mudiensa kanssa loistavasti pk-puolella, hänen edesmennyt Hiski-mudi olikin kolminkertainen KVA, jäljeltä, hausta ja etsinnästä.

Pyry tykkää selvästi hausta, ja tarkoitus olisikin ihan kisaamaan päästä jahka ikää ja kokemusta saadaan. Pyry on aina yhtä innoissaan treeneissä. Joskus meinaa epätoivo iskeä, ja huomaakin niissä tilanteissa kuinka nuori ja vielä hieman epävarma nuorimies Pyry on, vaikka äijää yrittääkin esittää. Mutta hiljaa hyvä tulee. Ja silloin kun kaikki onnistuu, niin ne myös onnistuu 110 %:sti.

Tokoa olemme kotona treenailleet. ALO-luokan liikkeet alkavat olemaan hallussa, kovaa treeniä ja toistoa kuitenkin tarvitaan. Syksyllä 2010 kävimme myös HSKH:n (Hakunilan Seudun Koiraharrastajat ry) tokoryhmässä treenaamassa, mutta kun haku tuli kuvioihin, niin rupesi aika jäämään kortille viikonloppuisin. On ihan mukava ettän ehtii tekemään hieman muutakin viikonloppuisin kuin vain koiran kanssa treenaamista. Keväällä 2011 alamme käymään HPH:n (Helsingin Palveluskoiraharrastajat ry) tottelevaisuustreeneissä, jotta tulee myös pk-puolen tottiksen liikkeet haltuun. Ryhmässä on aina helpompi treenata kuin yksin.

Keväällä 2011 haemme myös HSKH:n agilityn alkeisryhmään. Agilitystä olisi tarkoitus tulla meidän toinen päälaji. Itse olen agilitystä todella innostunut ja odotan jo täpinöissäni että voin Pyryn kanssa treenaamisen aloittaa. Laji on meille kummallekin täysin uusi, joten saas nähdä mitä tästä vielä tulee.

Tuleva agilityratojen hirmu