keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Niistoa ja takaakiertoja

Aaah, tänään alkoi talven hallikausi Mäntsälän koirakerhossa, eli päästiin taas agiliitämään Pyrtsin kanssa :) Ihanat vanhempani maksavat syksyn hallimaksut etukäteisjoululahjana. Suuri kiitos heille, parhaat vanhemmat ikinä<3 Ihanaa nähdä kuinka Pyry on selvästi joka treenikerralla enemmän innoissaan nyt kun on alettu ottamaan useamman esteen pätkiä, pääsee jo kunnon tekemiseen makuun. Odotellessa Pyry meinaa jopa hieman turhautua kun pitäisi kuunnella mitä kouluttaja puhuu, menee sitten itsekseen putkeen tms. Saas nähdä milloin alkaa haukkumalla komentamaan että nyt toimintaa....

Tämän päivän harjoituskuvioina oli pääasiassa takaakierto ja meille uusi niisto. Valssiakin mahtui mukaan. Kouluttaja oli Hanna Leppänen, todella mukava kouluttaja olikin! Rata sen sijaan oli melkoisen vaikea, joten me otimme Pyryn kanssa sitä ihan suosiolla pelkkinä pätkinä eikä edes yritetty mennä rataa yhtenäisenä. Rata taisi olla jo 3-luokan rata. Nyt seuraa piiiiitkä sepustus!

Tässä ratapiirros:


Pyryn kanssa ei menty rataa ihan täysin näin kuin ratapiirroksessa se on merkitty. Jätimme ensimmäisen esteen kokonaan pois ja aloitimme kepeiltä, koska emme ole ikinä keppejä radan yhteydessä ottaneet, P tarvitsee kuitenkin vielä apua keppien suorituksessa. Positiivisena yllätyksenä kuitenkin huomasin että P osaa jo hakea todella hienosti oikean aloituskeppivälin vasemmalta puolelta ohjatessa. Myös Hanna huomasi tämän, ja käskikin ottamaan muutaman kerran suorapalkkauksen heti oikean aloituskeppivälin jälkeen. Ja todella hienosti meni, pystyin jättämään P:n parin metrin päähän kepeistä, mennä itse toisen kepin kohdalle, ja keppi-käskyllä P hienosti aloitti pujottelun itsenäisesti. Minä sen sijaan aina välillä onnistuin sössimään rytmin, jolloin P:kin totta kai sekosi. Mutta todella hienosti asia alkaa kuitenkin olemaan hallussa, käden liikettä voi jo alkaa häivyttämään pienemmäksi. Oikealta puolelta ohjaamisessa sen sijaan on vielä harjoittelemista, samoin oikean aloituskeppivälin etsimisessä, pitää ottaa ihan sitä kuudella kepillä, pelkkää oikean keppivälin löytämistä ja heti palkka.

3. hyppy oli ensimmäinen takaakierto. Otimme sen niin että jätin P:n keppien ja hypyn väliin odottamaan ja menin itse muutaman askelen lähemmäksi 3. hyppyä. P muisti todella hienosti kierrä-käskyn! Yllätyin itsekin kuinka se sen muisti. Sen sijaan ongelmaksi muodostui riman alittaminen. Hypyt olivat 60 cm korkeudella. Totesinkin että parempi laskea ne 50 cm, emme vielä noin korkeita olla otettu, ja takaakierto etenkin noin korkeana on turhan haastava kokemattomalle koiralle. P meni kuitenkin uudelleen riman ali vaikka se oli laskettu, Hanna laittoi riman alle pituuden yhden osan, silti meni riman alta, sitten laskettiin riman toinen pää vielä alas, niin jo meni yli. Palkkasin heti hypyn jälkeen. Otettiin tämä vielä muutaman kerran.

Otettiin vielä 3. hyppy ja siitä suoraan 4. hypylle, joka niin ikään takaakierrolla. Ensimmäisellä kerralla jätin ohjauksen puolitiehen ja P yritti mahtua hyppämään 4. hypyn minun oikealta puolelta vaikka väli oli todella ahdas. En muistanut ottaa P:tä kiinni vastakkaisella kädellä, ts en muistanut tehdä puolivalssia, 3. hypyn jälkeen. Toisella kerrallakin unohdin tämän, mutta P kuitenkin seurasi ohjaustani hienosti ja kierrä-käskyllä kiersi ja hyppäsi 4. hypyn upeasti. Otettiin tämä kohta muutaman kerran, ja minä jopa muistin tehdä sen puolivalssin 3. hypyn jälkeen.

4. hypyltä mentiin 5. putkeen. Otettiin 4. hyppy edestä hypäten ja siitä 5. putkeen, kohta sujui erinomaisesti. 5. putken päästä P kääntyi hienosti tässä-käskyllä kohti 6. putkea. P teki mukavan tiukan käännöksen suoraan 5. putken suunnalta 6. putkea kohdin. 6. putken jälkeen piti valssata puolenvaihto, sai pistää jalkaa toisen eteen että ehti koiran edelle. Otettiin kuitenkin vielä hetki siirtymistä 4. hypyltä 5. putkelle hyvällä irtoamisella, ja joka kerta P irtosikin paremmin ja sain itse jo siirtyä 6. putken luo saadakseni etumatkaa valssaamiseen.

6. putken jälkeen tein aina valssin ja palkkasin P:n. Emme kuitenkin jatkaneet siitä 7. hypylle, koska siihen olisi pitänyt tehdä niisto, ja se on meille täysin uusi asia, ja kyseinen kohta oli _todella_ ahdas, seinä hypyn takana oli todellisuudessa noin metrin päässä, joten hyvin pienessä tilassa olisi pitänyt kääntyä. Tämän takia en tehnytkään 6. putken jälkeen valssia, vaan ohjasin suoraan takaakiertoon 8. hypylle ja 8. hypyn edessä tein valssin. Aloitimme 6. putkesta, ja tämä meni ekalla kerralla päin prinkkalaa, koska unohdin ettemme menekään 7. hypylle, joten tein kauniin valssin putken jälkeen :P Toisella kerralla juuri ja juuri muistin että ainiin, ei valssia, mutta söhläsin sitten muuten niin että ei takaakierto onnistunut. Kolmannella kerralla peitin esteen näkyvyyden ja Pyry hyppäsi sen edestä. Neljännellä kerralla vihdoin onnistui ja palkkasinkin P:n heti. Otettiin vielä kerran pari ja siitä jatkettiin 9. puomille.

Puomi oli meille muutenkin yksi murheenkryyni. P oli menossa ihan koko ajan puomille jos sen antoi pikkuisenkin harhailla sillä aikaa kun kuuntelin Hannan ohjeita. Hanna ohjeisti että tee huolellinen kontakti mutta palkkaa vain sanallisesti, jotta se ei yrittäisi sillä keinoin saada palkkaa. Ja sanoi myös että yritä estää P:tä ylipäänsä pääsemästä puomille. Helpommin sanottu kuin tehty! Noh, 8. hypyn jälkeen kuitenkin jatkoimme hienosti puomille, ei ylläripylläri ollut ongelmaa kiipeä-käskyn kanssa, ja teimme kontaktin koske-käskyllä. Puomilta jatkoimme suoraan 10. putkeen ja 11. putkeen ja siitä vielä 12. hyppy. Ensimmäisellä kerralla meinasi tulla kiire että ehdin 12. hypyn luo ohjaamaan P:n hypylle, jäin liikaa varmistelemaan 11. putken luokse että P varmasti menee sinne. 12. hypyn jälkeen Hanna totesi, että näytti siltä ettei P vielä tiennyt kontakti-käskyä. Huomasin tämän kyllä itsekin. Ja yllätyin, koska jatkokurssin viimeisellä kerralla otimme kontaktia ja se meni todella hienosti. Hanna ohjeisti että kannattaa ensin vielä treenata pelkkää kontaktia ennen kuin otamme enempää kokonaista kontaktiestettä.

Otimme muutamia kertoja vielä 10. ja 11. putkea ja siitä 12. hypylle. Tämä kohta sujui hienosti. Lopulta jatkoimme 12. hypyltä 13. hypylle ja siitä 14. putkeen. Ensimmäisellä kerralla P teki jonkin aivan käsittämättömän suuren jättiloikan putken suulta puomin nousun puoleen väliin ja siitä alas maahan puomin oikealle puolelle. Säikähdettiin Hannan kanssa oikein kunnolla. P:llä on niin kamala hinku puomille, että yritti väkipakolla päästä sinne vaikka olin omalla kehollani plokannut tien puomille varmistaakseni putkeen menon. Otettiin uudelleen 13. hyppy ja siitä 14. putkeen. Taas P yritti tehdä saman homman mutta ei kuitenkaan tehnyt sellaista jättihyppyä mutta ei mennyt kyllä putkeenkaan. Kolmannella kerralla onnistui sekunnin empisen jälkeen. Palkkasin heti putken jälkeen. Otettiin vielä pari kertaa tämä, eikä P enää yrittänyt mennä puomille.

15. hypyllä tuli se niisto vihdoin ja viimein. Otettiin hyppy niin että jätin P:n 16. putken eteen odottamaan ja menin itse 15. hypylle niisto-valmiuteen. Aluksi Hannan ohjeistuksen mukaan olin ihan hypyn etusiivekkeessä kiinni ja siitä vedin P:n hyppyyn ja mukaani kohti 16. putkea. Todettiin kuitenkin että P ei millään isohkona maxina, ja vielä kokemattomana, pysty kääntymään niin tiukasti, joten siirryin hieman taaemmaksi noin 2/3 riman väliin ottamaan P:n vastaan. Nyt P kääntyi huomattavasti paremmin hypyn aikana kohti 16. putkea. P ei kuitenkaan kokemattoma osaa vielä koota itseään, vaikka sen pää, katse ja ajatus oli selvästi oikeassa suunnassa. Palkkasin aluksi heti hypyn jälkeen. Lopulta otettiin vielä 15. hypyn niistosta suoraan 16. putkeen ja siitä viimeiseen 17. putkeen.

Viimeisenä kävin vielä ottamassa kerran kumpaankin suuntaan kepit. Vasenpuoli meni taas hienosti, mutta oikea piti ottaa pari kertaa ennen kuin onnistui. Otettiin vain 6:lla kepillä tällä kertaa.

Oli todella antoisat treenit! Tuli opittua todella paljon. Mahtava nähdä kuinka P on jo selvästi edistynyt, esimerkiksi tietää jo selvästi kierrä-käskyn tarkoituksen.

1 kommentti:

  1. Teidät on haastettu! (:
    http://johkutin.blogspot.com/2011/10/blog-with-substance-jaa-etta-mitah.html

    VastaaPoista