perjantai 13. elokuuta 2010

Mudi-treffailua ja tokon alkeita 
Kuva: Laura Vornanen

11.8. pidettiin mudi-treffit Ruskeasannan hiekkakuopilla. Ja kivaa oli! Kiitos kaikille osallistuneille. Mukana mudeja oli huikeat 9 kappaletta: Paavo, Pyry, Luja, Fisu, Riesa, Ruuti, Muska, Rimma ja Ronda. Lisäksi mukaan mahtui vielä melkeinmudi Miska sekä heeler Maisa ja pk collie Hero. Koirat pääsivät uimaan ja vetivät kunnon rallia rannalla. Onneksi on syrjäinen paikka, sen verran lähti ääntä noista mutiaisista...
Eilen opeteltiin Pyryn kanssa ensimmäistä kertaa tokon alkeita. Istumisen ja maahan menon Pyry jo hallitseekin. Nyt siis harjoiteltiin perusasentoa ja seuraamista.
Pari kertaa olen yrittänyt Pyryä istuttaa viereen, mutta se jotenkin on aina tuntunut kammoksuvan sitä. Aloitettiinkin siis ensin seuraamisella ja hyvällä kontaktilla. Kontakti Pyryllä on aina ollut hyvin vahva, joten sen kanssa ei ollut mitään ongelmia. Nakkien ja naksuttimen kanssa alettiin siis kävelemään pihapolkua edes takaisin. Pyry tajusi todella nopeasti jutun idean: kävelle/ravaa sivulla mahdollisimman lähellä ja silmiin katsoen. Naksuttelin aina kun Pyry oli muutaman askeleen kävellyt mahd lähellä ja silmiin katsoen. Ja opetin mukaan sanan 'seuraa'.
Siitä aloin sitten pysähtymään ja sanoin istu. Ja Pyryhän istui, naks ja monta nakin palaa. Muutaman toiston jälkeen Pyry tajusi idean. Vaihdoin sanan kuitenkin sanaan 'sivu', onneksi Pyry ei ollut siitä moksiskaan :D Tätä sitten toisteltiin että ensin 'seuraa', kävelyä muutama metri, pysähdys, 'sivu' -> Pyry istui. Naks ja monta nakkia ja hetken aikaa leikkimistä. Muutaman toiston jälkeen Pyry alkoi oma-aloitteisesti istumaan aina kun pysähdyttiin. On se vaan niin loistava koira :)
Tehtiin tätä yhteensä ehkä n. 20 min ennen kuin lähdin töihin aamupäivällä. Kun tulin illalla töistä kotiin niin päätin kokeilla vieläkö Pyry muistaa aamuiset opit. No hyvinhän se muisti! Seuraaminen sujuu loistavasti, Pyry liikkuu hyvin lähelle minua ylös katsoen. 'Sivu' on myös hyvin hallinnassa, Pyry istuutuu automaattisesti heti kun pysähdytään. Perusasentoa täytyy vielä hioa sen verran että Pyry on varmasti suorassa linjassa ja voisi olla hiukan lähempänä vielä. Täytynee jatkaa harjoittelua seinän vierellä.
Iltaisen kymmenen minuutin treenihetken päätteeksi päätin ottaa huvikseen vielä että ensin seuraaminen, pysähdys (Pyry menee perusasentoon), 'paikka', kävelin parin metrin päähän ja sanoin 'tänne' niin Pyry juoksi luokse ja meni sivulle istumaan. Monta monta nakin palaa ja rundia ympäri pihaa, oli se niin hieno :) Pyry on kyllä ihan käsittämättömän fiksu otus.
Nyt maltan tuskin odottaa että pääsisin jollekin pentutoko kurssille, tai saatikka että pääsisin HSKH:n tokon alkeiskurssille lokakuussa. Peukut pystyyn että päästään siihen ryhmään!
Nyt täytyy vain jatkaa harjoittelua kotipihalla :)


Kuva: Laura Vornanen

3 kommenttia:

 1. Hei!
  Olemme miettineet uuden koiran ottamista edellisen kuoltua viime vuonna. Viimeiset kaksi koiraamme ovat olleet kaksirotuisia, puoliksi-kokonaan paimenkoirien jälkeläisiä. Sellaista etsisimme nytkin. Mudi olisi yksi hyvä vaihtoehto, mutta on varmaan vaikeaa löytää "mudinpuolikasta", kun rotu ei liene muutenkaan kovin yleinen.
  Olisiko teillä jollakin tietoa mudista, joka olisi mahdollisesti tehnyt/tekemässä pentuja toisenrotuisen koiran kanssa. Kiinnostaisi myös tuo "melkeinmudi Miska", olisiko Miskalla sisaruksia?
  Kiitokset kaikesta avusta,

  Ville

  VastaaPoista
 2. Tuohon en ikävä kyllä osaa vastata onko kukaan teettämässä mudi-mixejä. Rohkenen kuitenkin epäillä että ei. Vahinkoja tietenkin sattuu, mutta epäilen ettei kukaan tarkoituksella ole mixiä teettämässä.
  Jos haluat mudiin enemmän tutustua, kannattaa reksiteröityä Mudi-foorumilla, linkki löytyy tuolta alhaalta linkki-listasta. Mudi-foorumilta löytyy paljon mudi-harrastajia, kannattaa käydä lukemassa. Siellä myös saattaa löytyä mahdollisia tulevia pentueita jne.
  Rohkenen kysyä miksi ette halua ihan puhdasta, paperillista koiraa?

  VastaaPoista
 3. Sopiihan sitä kysyä!

  Tosiaan meidän kaksi edellistä ovat olleet kaksirotuisia, äärettömän terveitä ja pitkäikäisiä (15v) koiria. Mieleeni ei tule yhtään sekarotuista, joka ei olisi saavuttanut 10 v:n ikää, joka useimmille roduille on jo saavutus sinänsä. Mudeista en toki tiedä, mutta uskoisin, että ovat keskimääräistä pitkäikäisempiä. Kaiken lisäksi useimmat näistä sekoituksista ovat todella persoonallisen näköisiä.


  Jatkuvasti saa kuulla tuttavien ja tuntemattomien (koirien) vaivoista ja jatkuvista eläinlääkärikäynneistä. Syitä löytyy siis paljon: kalliimpi hinta, kalliit eläinlääkärit ja toki tärkeimpänä ne vaivat itse, koiran ja isännänkin kannalta. Emme myöskään harrasta näyttelyitä, eikä siksikään ole syytä rotukoiran hankkimiseen.


  Kiitos vastauksesta ja aurinkoista kevättä!

  Ville

  VastaaPoista