Mudien värit

Mudien myötä tuli hurahdettua aika hyvin koirien värigenetiikkaan. Mudeillahan sallittuja värejä ovat musta, ruskea, sininen eli tuhkanharmaa, kellanruskea eli fako, valkoinen sekä merle (blue merle). Silloin tällöin kuitenkin putkahtelee "värivirheellisiä" mudeja, jotka ovat kuitenkin kauniita ja erittäin mielenkiintoisia! Esimerkiksi Suomesta löytyy ainakin riistaväristä mudia, lilaa (isabella) mudia sekä erikoinen tan-merkkinen merle. Aikaisemmin mudeilla oli myös sallittu mustavalkoinen, mutta rotumääritelmän uudistuksen myötä tämä väri poistettiin sallituista väreistä. Nykyisin vain pienet valkoiset merkit esim. rintakehässä on sallittu.

Rotumääritelmän mukaiset värit


Musta (fekete)

Ruskea (barna)

Valkoinen (fehér)

Kellanruskea (fakó) (paljon eri sävyjä oranssista kermaan)

Blue merle (Cifra)

Sininen eli tuhkanharmaa (hamvas)

Värivirheet


Lisäksi löytyy niitä kuuluisia värivirheellisiä. Yleisin värivirhe mudilla on ns. maszkos fakó eli maskillinen fako. Tavallinen fakó on mudeilla ee-keltainen eli resessiivinen (väistyvä) keltainen. Myös valkoiset mudit ovat ee-keltaisia mutta äärimmäisen vaaleita tälläisiä, ellei tietenkin kyseessä ole esim. albiino, tätäkin on mudeista tavattu. Maszkos fakó on sen sijaan genotyypiltään soopeli maskilla. Kahdella muulla unkarilaisella paimenella, pulilla ja pumilla, maszkos fakó on sallittu väri.

Soopeli maskilla (Maszkos fakó)

Koska mudeilla esiintyy myös mustan diluutiovärit ruskea ja sininen, syntyy välillä myös brown merle eli ruskea merle mudeja. Tämä ei kuitenkaan ole sallittu väri, vain mustapohjainen merle on sallittu. Myös sininen merle eli oikea blue merle on mahdollista. Myös lila merle on mahdollista, mutta en tiedä onko dokumentoitua tietoa syntyneistä lila merleistä.


Brown eli ruskea merle

Sininen merle (pohja sininen, ei musta)

Soopelin lisäksi mudeilta löytyy A-lokuksesta myös sudenväri aw/- sekä merkkiväri at/-. Näiden värien erilaisia variaatioita yhdistettynä myös muihin väreihin syntyy silloin tällöin.

Merkkivärinen (blue) merle

Black&tan

Riistanvärinen

Koska mudeilta löytyy se ruskea ja sininen, syntyy silloin tällöin myös liloja eli isabellan värisiä mudeja, jos pentu on homotsygootti kummankin värin suhteen eli b/b d/d.

Lila eli isabella (hamvasbarna)

Mudeilta löytyy K-lokuksesta dominantti mustan lisäksi brindle, ja tätäkin silloin tällöin putkahtelee esille. Esimerkkinä Siiri ja Jami, jotka ovat mustan ja fakón väristen vanhempien tulos. Pentueessa oli kaksi brindleä, Siiri ja Jami ja yksi musta.

Brindle Siiri

Brindle Jami

Mudeilla on pienet valkoiset merkit sallittu, eli ts. parin sentin kokoinen laikku rinnassa tai korkeintaan varpaiden kärjissä valkoista. Aikaisemmin kuitenkin rotumääritelmä salli mustavalkoisen värin, joten niitäkin edelleen silloin tällöin syntyy.


Mustavalkoinen

Valkolaikkuusuudesta löytyy monenlaista versiota, on pientä valkoista laikkua ja lähes kokonaan valkoista lehmänkirjavaa. Ylläolevassa on aika perinteinen irlanninkirjava mudi mustalla pohjalla, alla sen sijaan löytyy lehmänkirjava mudi merlelaikuilla.

Merle lehmänkirjava

Mudia löytyy siis monessa eri värissä. Toiset kasvattajat ovat tarkempia väreistä kuin toiset. Joidenkin mielestä musta on "vain se ainoa ja oikea" mudin väri, vaikka rotumääritelmä salliikin muita värejä. Ne kasvattajat, jotka eivät juuri värigenetiikasta mitään ymmärrä usein väittävätkin "oudon" värisiä mudeja sekarotuisiksi, tyylillä: "Eihän nyt musta ja keltainen koira voi raidallista koiraa saada!" Kiertääpä monen moisia huhuja myös siitä että pentueisiin syntyneitä "väärän värisiä" pentuja olisi kadonnut kummasti. Merlevärin rotuun putkahtamisesta niinikään liikkuu tarinaa että shelttiä olisi jossain vaiheessa päässyt rotuun lorahtamaan. Tiedä häntä.

Merlen kanssa kuitenkin pitää muistaa että se on homotsygoottina letaali, eli aiheuttaa sikiökuolleisuutta sekä kehitysvammaisuutta. Tämän takia merle x merle -yhdistelmiä ei saa tehdä. Jotta merle väritys ilmenee pitää koiran turkissa olla mustaa eomelaniinia. Fakóilla mudeilla ei tätä ole, koska ne ovat ee-keltaisia eli niiden turkissa on vain feomelaniinia. Fakó turkki voi siis kätkeä alleen merlen värin, eli fakó mudi ts. voi olla merle vaikkei siltä näytäkään. Tämän takia ei ole kovin suotavaa myöskään yhdistää fakóa ja merleä, ellei ole 100% että fakó ei kanna merlegeeniä. Syntyneet ee-keltaiset pennut saattavat niin ikään kantaa merleä, joten syntyneitä pentuja ei taas saa yhdistää merlen kanssa.

Lisää mudien väreistä voi lukea täältä: http://www.netikka.net/laitinen/mudinvarit.html#varit


1 kommentti:

  1. Olipa mielenkiintoinen katsaus väreihin. Itse en ymmärrä vähääkään värin takia diskaamista tai jalostuksesta sulkemista (ellei kyseessä ole koiralle haittaa aiheuttava väri) ja villakoirienkin kohdalla minua harmittaa värin mukaan hylkääminen. Afgaaneissa nyt onneksi ihan mikä tahansa väri on sallittu.

    VastaaPoista