tiistai 19. lokakuuta 2010

Treenaamista

Viime lauantaina oli taas toko-treenit Hakunilassa. Tällä kertaa Pyry jaksoi keskittyä alusta alkaen :P

Aluksi otettiin taas luoksepäästävyys. Tällä kertaa Pyry ei oikein pysynyt paikoillaan. Se kyllä istui nätisti siihen asti kunnes liikkeenohjaaja lähti perääntymään, jolloin Pyry hyppäsi häntä vasten. Liikkeenohjaaja perääntyi hieman ja jäi selkä Pyryyn päin odottamaan että Pyry palasi paikoilleen. Sitten tuli uudestaan ja nyt meni hyvin, Pyry istui nätisti paikoillaan koko ajan. Nyt herra suostui suht nätisti istumaan jopa sen ajan että muutkin saivat luoksepäästävyyden suoritettua :)

Luoksepäästävyyden jälkeen otettiin paikkamakuu. Aluksi Pyry ennakoi eikä olisi malttanut istua niin kauan että saa maahan käskyn, vaan meni koko ajan omia aikojaan maahan. Kesti hetken ennen kuin pystyin sanomaan olevani valmis liikkeeseen. Sitten Pyry ei käskyn saatuaan mennyt maahan, vaan piti toistaa käsky -.-' Pyry jäi kuitenkin hienosti paikoilleen eikä meinannutkaan tulla perässä. Muutaman kerran jouduin käymään korjaamassa, kun vaihtoi sfinksistä lonkka-asentoon, ja kerran nousi istumaan. En vieläkään mennyt täyttä matkaa, vaan jäin parin metrin päähän ja kävin parin kymmenen sekunnin välein palkkaamassa maahan. Palatessa Pyry nousi istumaan ennen kuin sai valmis käskyn. Toistimme liikkeen vielä kerran, ja tällä kertaa Pyry meni ekasta käskystä maahan enkä joutunut käymään kuin kerran korjaamassa takaisin sfinksiin. Palatessa palkkasin Pyryn maahan, jolloin ei noussut heti, vaan vasta kun sai valmis käskyn.

Paikkamakuun jälkeen otettiin seuraamista. Pyry seuraa melko hyvin, liikkeelle lähdössä meinaa jäädä jälkeen, joten imuttelin oikein kunnolla että lähtee kunnolla liikkeelle. Nyt lähinnä minulla on opettelemista käännöksien tekemisessä :D Pyry tulee jopa niissä hyvin, mutta itselle meinaa mennä jalat solmuun. Täytyy kuivaharjoitella ilman koiraa käännöksien tekeminen. Kouluttaja neuvoi hyvän tavan vinkata koiralle tulevasta käännöksestä kääntämällä ensin pää käännössuuntaan ja sitten vasta tekee käännöksen. Ja tämähän ei meinää millään iskostua pieneen päähäni -.-' Rupean ajattelemaan "käännä pää!!!" ja sitten jalat menee solmuun. Blondi? Noh, täytyy harjotella ahkerasti!

Viimeiseksi otettiin kiertäminen. Opetettiin siis koiriamme kiertämään jonkin kohteen kierrä-käskyllä. Pyrystä se oli ihan sika super mageeta ja kivaa! Harjoiteltiin ehkä noin reilu 5 min, joten Pyry ei siinä ajassa vielä ehtinyt ihan sisäistämään käskyä, vaan menee käden perässä. Saatiin tämän opettelu kotiläksyksi, ensi kerralla kaikkien koirat pitäisi kiertää kohde pelkällä käskyllä. Noh, ollaankin nyt sitten joka lenkillä kierretty tolppia ja puita. Nyt Pyrde alkaa jo hiffaamaan ;) Lenkillä tehdään muutenkin aina yhtäkkiä kaikkia "temppuja" ja Pyry tykkää selvästi. Hyppy käskyllä Pyry hyppii ojien ja kaatuneiden puiden yli, kiipeä käskyllä taas kiivetään/hypätään minkä tahansa kiven tai huonekalun päälle.

Pyry on myös loistava nakkien etsijä. Olen alkanut iltaisin piilottelemaan nakinpalasia kirjahyllyyn, ikkunalaudoille yms. Ja Pyry etsii häntä viuhuen kuin paraskin huumekoira. Alku innostuksen ja sähläyksen jälkeen se alkaa järjestelmällisesti käymään esim. kirjahyllyä lävitse kun haistaa että siellä jossain se on. Sen työtä on todella mukava seurata! Olemme treenailleet myös hakua lenkeillä. Avo menee piiloon ja Pyry etsii. Silloinkin Pyry aluksi juoksee etsittävää aluetta ristiin rastiin kuin päätön kana, mutta huomaa pian ettei se tekniikka tuota tulosta. Silloin se palaa takaisin alkuun ja alkaa käyttämään nenää, jolloin se usein menee suoraan avon piilolle. Fiksu kaveri, jahka malttaa ajatella!

Vähän vielä Ella-mäykystä :) Ella se paisuu kuin pullataikina. Se on jo aivan valtavan kokoinen ja tässä pähkäilläänkin onko sieltä tulossa todella monta pientä pentua, vaiko muutama iso. On jo meinaan niin jättiläisen kokoinen ja on kuitenkin vielä 1,5 viikkoa synnytykseen. Toivottavasti ei ole kovin isoja pentuja, Ella on kuitenkin sen verran itse pieni. Noh, saas nähdä mitä tuleman pitää ;)


1 kommentti:

  1. Oletko lukenut Salme Mujusen "Tie tottelevaisuusvalioksi" kirjan? Se on musta hyvä perusteos jossa käydään läpi kaikki toko liikkeet ja luokat.

    http://personal.inet.fi/yritys/koirataito/tietottelevaisuusvalioksi.htm

    VastaaPoista